Gdzie kupić papryczki habanero?

Gdzie kupić papryczki habanero?

Delikatesy online to miejsce, gdzie kupuje się nie tylko podstawowe, niezbędne produkty spożywcze, to też platforma, gdzie można kupić produkty wyjątkowe, takie, które nie zawsze dostępne są w sklepach stacjonarnych. Należą do nich z pewnością papryczki habanero, te niezwykle pikantne, intensywne papryczki, ostre w smaku. Nie wszyscy za nimi przepadają, trzeba wcześniej zjeść dziesiątki różnych papryczek, by nasze podniebienie zaakceptowało och ogień. 


Papryczki habanero dla najbardziej odpornych 

Capsicum chinense to łacińska nazwa habanero, jednego z gatunków papryki, której owoce należą do grupy tych najbardziej ostrych i pikantnych. Jak większość gatunków tej rośliny wywodzi się kontynentu Ameryki Południowej, z obszaru Amazonii. Jej oficjalnym odkrywcą był francuski chemik i biolog profesor Nikolaus Joseph von Jacquin, który jednak przekonany, że znajduje się wraz ze swoją wyprawą w Chinach nadał jej przydomek chińska i tak już zostało do dzisiaj. Termin habanero, odwołujący do pochodzenia z Hawany nazywa wszystkie odmiany tego gatunku, mimo że występuje on niezwykle rzadko na Kubie. Współcześnie największym producentem gatunku habanero jest dzisiaj Meksyk, chociaż uprawia się go również na Kostaryce, w Kolumbii, Ekwadorze czy Belize. 


Jak uprawia się papryczki habanero? 

Dostępne w sklepie spożywczym online habanero, podobnie jak cały gatunek, stosunkowo łatwo się uprawia. Nasiona wysiewa się wczesną wiosną, jeszcze w lutym czy na początku marca. Tak wczesny termin jest wymuszony długim okresem wegetacji, papryczki muszą bowiem urosnąć, zakwitnąć oraz wydać owoce w trakcie jednego sezonu. Nie zrobimy jednak wielkiego błędu, gdy postanowimy papryczki przezimować. Najlepiej zrobić to w domu i w temperaturze pokojowej. Nie powinna ona spaść poniżej 15 stopni Celsjusza. Habanero lubi słońce, dlatego najlepiej ustawić ją gdzieś na nasłonecznionym parapecie okna. Okazuje się, że środowisko domowe sprzyja lepszemu plonowaniu papryczek, które wydają najwięcej owoców w drugim a nawet trzecim roku. Warto więc zadbać o nie w taki sposób, pamiętając, że moc papryczek jest tak intensywna, że nie potrzebujemy ich dużo i zawsze znajdzie się dla nich miejsce w domu.
Papryczki habanero nie mają też wyjątkowych wymagać w stosunku do gleby, w jakiej rosną, lubią ziemię lekko kwaśną o odczynie w przedziale 5-6 pH. Pielęgnując roślinę trzeba pamiętać, by zrobić jej drenaż, papryczka nie lubi nadmiaru wody, dlatego należy ją podlewać dopiero wtedy, gdy podłoże całkowicie wyschnie, nie robimy dolewek wody. Okazuje się bowiem, że nadmiar wody zmienia smak papryki na gorzkawy.

Zobacz również:


Habanero lubi słońce i ciepło 

Uprawa papryczek habanero w domu jest niezwykle prosta. Wystarczy doniczka i dużo słońca, szczególnie porannego. Rośliny rosnące w domu będą nieco niższe niż te uprawiane na zewnątrz, w ogrodach, ale ich moc będzie podobna. Wbrew pozorom pielęgnacja rośliny rosnącej bezpośrednio w gruncie jest bardziej wymagająca. Rabaty trzeba pielić, podlewać, jeżeli można warto im stworzyć warunki cieplarniane. Trzeba je strzec przed wszechobecnymi ślimakami i dbać o nie tak, jak o każdą inną roślinę w ogrodzie. I oczywiście jesienią przenieść do domowej doniczki. Papryczka nie wymaga specjalnego nawożenia, powinna dać sobie radę bez wspomagania, a jeżeli jest to konieczne niech to będzie nawóz naturalny. Zimą, w doniczce rośliny nie trzeba nawozić.

 

Moc i właściwości odżywcze papryczek habanero

Wszyscy miłośnicy pikantnych i ostrych papryczek doskonale orientują się czym jest SHU Scoville Heat Units, czyli swoisty kwalifikator mocy papryczek oceniający ją na podstawie zawartości w roślinie kapsaicyny. Jest to substancja, która odpowiada za smak i moc papryki, dla przykładu:

  • papryka zwykła zawiera 100 jednostek SHU
  • cayenne zawiera jej od 30.000 jednostek do 50.000
  • habanero zawiera od 100.000 do 350.000 jednostek
  • pepper X zawiera 3.18 mln jednostek

Jednak nie tylko moc i ostrość papryczek habanero ma znaczenie. Specjaliści żywienia doceniają ją również za wysoki poziom witaminy C, witaminę A, z grupy B, E. Papryka zawiera także minerały: fosfor, potas, sód, żelazo, wapń, magnez, cynk, mangan. Jadalna część strąków papryki zawiera antyoksydanty, związki chemiczne nazywane też przeciwutleniaczami czy antyutleniaczami, które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, polując na wolne rodniki. W papryce znajduje się również kwas askorbinowy i karetonoidy. 


Papryka habanero cena

Cena jednego kilograma papryczek habanero zależy od kilku zmiennych. W sprzedaży dostępne są papryczki świeże, o różnym stopniu wysuszenia oraz mielone. W stanie całym papryczki sprzedawane są z ogonkami lub bez. Pamiętajmy, że habanero to gatunek, w którym zawiera się wiele wersji o różnym stopniu mocy. Każda wersja ma odrębną cenę zależną także od dystrybutora. Jeden kilogram świeżej habanero zaczyna się od 70 – 90 zł. Kilogram suszonej papryki może kosztować 260 – 400 zł. Jedna sucha papryczka kosztuje od 4-6 zł. Papryczki dostępne są w delikatesach online i sklepach spożywczych online.